Ads 468x60px

Social Icons

.

Financijske burze

Ovu priču dobio sam na e-mail pa ju prenosim u izvornom obliku. Nisam pretraživao da li već objavljena na nekom blogu, ako je, moja isprika.....

Wall Street i majmuni

Jedan gospodin, lijepo obučen, odsjeo u jedinom hotelu koji je postojao u naselju i objavio na cijeloj stranici lokalnog lista da plaća 10$ za svakog majmuna kojeg mu donesu.
Seljaci koji su znali da je šuma puna majmuna pojuriše loviti majmune i čovjek ih je uredno isplaćivao, kako je objavio. Kad je preostalo malo majmuna i sve teže je bilo uloviti ih, seljaci su ih prestali donositi. Gospodin tada obeća 20$ za majmuna i seljaci ih potrčase loviti.
Opet je ponestalo majmuna i gospodin poveća cijenu na 25$ i lovci ulove onih nekoliko preostalih, ali i tome je došao kraj.
Sad je gospodin obecao 50$, ali majmuna više nije bilo...
On otputuje, a njegov kolega se uputi seljacima i kaže:

- Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj sef kupio za njegovu kolekciju. Predlažem vam da ih kupite za 35$ i kad se šef vrati on će vam ih kupiti za 50$, što je bila njegova posljednja cijena.
Seljaci skupiše ono što su uštedjeli cijeloga života i kupe tisuće majmuna koji su bili po kavezima te očekivaše povratak gospodina.
Od tog dana nisu više vidjeli ni jednog ni drugog. Jedino što su vidjeli su kavezi puni majmuna, koje su kupili ušteđvinom koju su skupljali cijelog života.

Po tome principu funkcioniraju financijske burze.

Popular Posts