Ads 468x60px

Social Icons

.

Olimpijci koji su kroz natjecanje prolazili krijući svoj spol



Čini se da nekoć sistematski pregledi koje su sportaši morali prolaziti kroz karijere, ali i prije Olimpijskih igara, nisu bili pretjerano detaljni.

Iz tog razloga, ali možda i činjenice da su vrlo dobro znali sakriti svoje "pravo lice", povijest poznaje iznenađujuće velik broj transseksualaca koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama. Ustvari, velik broj sportaša koji su tvrdili da su jednog spola, a bili su drugog. Ili oba. Popis najpoznatijih olimpijaca "dvospolaca" sastavio je Buzzfeed.

1. Dora Ratjen


Na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine Adolf Hitler želio je pokazati premoć arijske rase. Dora Ratjen, poznata po svom dubokom glasu i činjenici da je odbijala sobu dijeliti s drugim sportašicama, bila je njemačka predstavnica u skoku u vis, a natjecanje je završila kao četvrta. Da je u pitanju muškarac otkriveno je slučajno na željezničkoj postaji po povratku s jednog natjecanja kad su dvojica muškaraca ispod Dorine suknje primijetila čudnu sjenu. Liječnik je pozvan i otkriven je pravi spol "sportašice". 1938. godine zabranjeno joj/mu je natjecati se.


2. Stella Walsh/Stanisława Walasiewicz

Američka sprinterica poljskog podrijetla u jednom je trenutku karijere bila najbrža žena na svijetu. Osvojila je zlatnu medalju na 100 metara na OI 1932. i srebrnu 1936. godine. Za vrijeme karijere postavila je više od 100 nacionalnih i svjetskih rekorda i postala članicom američke atletske "Kuće slavnih". Čitav je život proživjela kao žena i čak bila u kratkom braku. 1980. ubijena je za vrijeme oružane pljačke u Clevelandu, a obdukcijom je utvrđeno da je imala muške spolne organe, ali i muške i ženske kromosome.


3. Sin Kim Dan

Sin Kim Dan postavila je rekorde u utrkama na 400 i 800 metara 1961. i 1962. godine. Bila je prva žena koja je otrčala 400 metara za manje od 52 sekunde. 1963. godine u Moskvi druge su natjecateljice odbile natjecati se protiv nje jer je izgledala kao muškarac. U isto vrijeme jedan je Južnokoreanac tvrdio da je ona njegov sin koji je nestao za vrijeme rata. Obavezno testiranje na spol uvedeno je u atletiku 1966. godine i iz nekog razloga Dan se nakon toga više nije natjecala.

4. Edinanci Silva

Rođena s muškim i ženskim reproduktivnim organima, brazilska se judašica podvrgnula operaciji kako bi u potpunosti postala žena. Prema Međunarodnom olimpijskom odboru to ju je "osposobilo" za natjecanja te je sudjelovala na Olimpijskim igrama u Atlanti, Sydneyju i Ateni. U Sydneyju 2000. godine pobijedila je Australku Natalie Jenkins koja je na konferenciji za novinare nakon poraza o Edinanci pričala u muškom licu.


5. Tamara i Irina Press

Sestre Tamara i Irina Press osvojile su pet atletskih zlatnih medalja za Sovjetski savez i '60-ih godina prošlog stoljeća postavile 26 svjetskih rekorda. Njihove su karijere također naglo završile nakon uvođenja kontrole spola, a mnogi su nagađali da su sestre ustvari bile muškarci ili možda dvospolci.

6. Heidi Krieger


Vjeruje se da je čak 10.000 sportaša u Istočnoj Njemačkoj sudjelovalo u državnom pokušaju da se stvori nadmoćna komunistička sportska nacija pa su tjerani da uzimaju koktele steroida i drugih ilegalnih supstanci za poboljšavanje izvedbe. Jedna od njih bila je i bacačica kugle Heidi Kruger koju je, 1982., kad je imala 16 godina, trener stavio na kuru steroida i kontraceptiva. Nakon toga dobila je na kilaži, povećala joj se mišićna masa i pojačala dlakavost. Do 1986. godine postala je europska prvakinja i osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Sredinom '90-ih godina podvrgnula se operaciji spola i promijenila ime u Andreas.


7. Ewa Klobukowska


Poljska sprinterica osvojila je zlatnu medalju u štafeti na 4x100 metara i brončanu medalju u utrci na 100 metara na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju. Ona je ujedno i prva Olimpijka koja je "pala" na testu spolnosti. Nakon toga zabranjeno "joj" je natjecati se profesionalno.


8. Santhi Soundarajan

Indijska trkačica na duge staze osvojila je srebrnu medalju na Azijskim igrama 2006. godine. Ista joj je oduzeta nakon što nije prošla test spolnosti.

9. Mary Edith Louise Weston

Britanska atletičarka Mary Edith Louise Weston bila je od 1924. do 1930. godine rekorderka u bacanju kugle, a 1927. najbolja bacačica koplja na Otoku. Sredinom '30-ih godina prošlog stoljeća postala je Mark Weston.

10. Iolanda Balas

Nakon uvođenja obaveznog testiranja spolnosti rumunjska skakačica u vis Iolanda Balas odbila je natjecati se na Olimpijskim igrama. Službeno je prijavljeno da je zadobila kalcifikaciju desne tetive i više se nikad nije natjecala. U Rimu i Tokiju osvojila je zlatne medalje.

Popular Posts