Ads 468x60px

Social Icons

.

10 najčudnijih olimpijskih sportova


Prve moderne olimpijske igre održane su 1896. godine. Njihov utemeljitelj, Francuz Pierre de Coubertin, nadahnut antičkim Grcima, pozvao je "mladost svijeta" da se okupi u Ateni. Od tog vremena, kroz njih su prošle mnoge sportske discipline od kojih se većina zadržala i do današnjih dana. No, neke su bile dovoljno besmislene da se od njih nakon nekog vremena ipak odustalo. Predstavljamo vam popis od 10 upravo takvih disciplina.


1. Plivanje s preponama

1900. godine Olimpijske igre bile su na samim počecima razvoja. Te godine, igre su se održavale u Parizu i bile su potpuno marginalan događaj. Tu se dobro uklopilo i plivanje s preponama, disciplina u kojoj su na plivačkoj stazi bile postavljene prepreke u obliku stupova i brodova. Uz sve prepreke, natjecatelji su se morali boriti i sa snažnim strujama rijeke Seine, u kojoj se ovo natjecanje održavalo.


2. Mahanje čunjevima

Ovaj sport koji pomalo podsjeća na ritmičku gimnastiku s čunjevima za kuglanje kao rekvizitima, na Olimpijskim igrama predstavljen je 1904. godine, a ponovo se pojavio tek 1932. Za razliku od žongliranja, čunjevi u "mahanju" nikad nisu smjeli "napustiti" dlanove, a najveći broj bodova dobivao se za koreografiju.


3. Hokej na rolama

1992. godine hokej na rolama bio je demonstracijski sport na Olimpijskim igrama u Barceloni. Može se igrati na svim podlogama koje su pogodne za rolanje, a igra se pakom ili lopticom.


4. "La Canne" ili "Štapovanje"

Ova francuska borbena vještina slična je mačevanju, no umjesto mača, natjecatelji koriste štap. Iako se na Olimpijskim igrama pojavila 1924. godine, Maurice Sarry standardizirao ju je kao sportsko natjecanje tek 70-ih godina.


5. Dvoboj pištoljima

Iako zvuči pomalo zastrašujuće, u ovom sportu, koji je bio dio Olimpijskih igara od 1906. do 1912. godine, ipak nisu sudjelovala dva živa čovjeka. Sudionici natjecanja iz pištolja pucali bi u lutku odjevenu u frak koja je na prsima imala metu.


6. Gađanje živih golubova

Ova je "krvava" disciplina održana samo jednom, na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. Ubijeno je gotovo 300 ptica koje su ono što je trebao biti sportski događaj, ubrzo pretvorile u poprište kakvog morbidnog mjesta zločina.

7. Penjanje po užetu

Disciplina zbog koje većina učenika prezire sat tjelesnog odgoja, službeni olimpijski sport bila je Linkod 1896. godine. Ipak, zbog nedovoljne atraktivnosti i interesa, od 1932 više nije dio Olimpijskih igara.


8. Potezanje konopa

U periodu od 1900. do 1920. godine potezanje konopa bio je službeni sport na Olimpijskim igrama. Prvi osvajač zlatne olimpijske medalje u potezanju konopa je reprezentacija Švedske na olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine, dok je posljednji reprezentacija Ujedinjenog Kraljevstva na olimpijskim igrama u Antwerpenu 1920. godine. U modernoj verziji sporta, konop povlače dva tima od osam ljudi, a pobjeđuje onaj koji uspije drugu skupinu povući 1,8 metara naprijed.


9. 12-satna vožnja biciklom

LinkU ovoj doista maratonskoj vožnji, sedmero hrabrih biciklista na Olimpijskim igrama 1896. vozilo se od pet ujutro do pet popodne. Četvorica njih odustala su još prije podneva, a pobjednik, Austrijanac Adolf Schmal, prešao je nevjerojatnih 290 kilometara. Samo on i još jedan natjecatelj završili u ovu napornu utrku.

10 Kabaddi

Ova kombinacija hrvanja i timskog sporta ne samo da je najpoznatija igra u Bangladešu, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, već je od 1972. to i službena nacionalna igra ove azijske države. U sportu koji je na Olimpijskim igrama bio predstavljen 1936.godine , napadač pokušava dodirnuti protivnika i pobjeći na svoju polovicu, dok je posao obrane da ga spriječe u dodirivanju ili ga sruše u pokušaju bijega natrag.

Izvor : oddee.com

Popular Posts