Ads 468x60px

Social Icons

.

Internetom kruže upozorenja o novoj drogi kojom se omamljuju žrtve




Nekoliko puta dobio sam na svoju e-mail adresu jednu poruku koja govori o tzv. novoj drogi. Pronašao sam jedan tekst koji je objavljen na web stranici Slobodne Dalmacije 15.12.2010. U potpunosti prenosim članak kako bi pridoneo još jednom stišavanju strasti i objavljivanju istine.

"Posljednjih dana internetom kruži e-mail kojim se prijatelji i poznanici međusobno upozoravaju na zloupotrebu nove droge, pod imenom burundanga. Spomenuta tvar, stoji u elektroničkoj pošti, djeluje poput uobičajenih droga, odnosno omamljujuće i uspavljujuće, a njome se, piše dalje, “natapaju” vizitke...

U mailu, koji služi kao upozorenje, navodi se slučaj u kojemu je neimenovana žena postala žrtva djelovanja ove droge, odnosno dilera koji se predstavio kao soboslikar.

“Na benzinskoj stanici muškarac je prišao ženi koja je tankirala gorivo u automobil. Ponudio joj je svoje usluge kao soboslikar i dao vizitku. Gospođa je odgovorila da joj trenutačno nisu potrebne takve usluge, no vizitku je zadržala...

Kad je napustila benzinsku stanicu, vidjela je da je muškarac, s još jednim gospodinom, slijedi u drugom autu. Uskoro je osjetila vrtoglavicu i počela teško disati... Pokušala je otvoriti prozor i shvatila da je čudan miris dolazio od njezinih ruku u kojima je još uvijek držala vizitku. U to je opazila muškarce koji su se prilijepili uz njezin auto. Shvatila je da mora hitno zaustaviti, te je skrenula na prvo parkiralište, zaustavila auto i počela neprekidno trubiti za pomoć. Muškarci su pobjegli, a gospođa je poslije nekoliko minuta počela opet normalno disati...

Očito je uzrok bio na vizitki koji ju je omamio. To sredstvo se zove burundanga i upotrebljavaju ga ljudi koji žele naći žrtve prisile”, stoji u e-mailu kojim se primatelju sugerira da ne prihvaća vizitke stranaca, pa čak ni one ubačene u poštanski sandučić...

Da gotovo nema osobe koja nije primila poruku ovog sadržaja uvjerili smo se kad nam je i Lidija Vugrinec, načelnica Odjela nacionalne informacijske jedinice za opojne droge, rekla kako je i ona od prijatelja nedavno dobila spomenuti e-mail. Službeno, međutim, o burundangi nemaju ništa, a prijave o ovoj drogi, prema njezinim saznanjima, nisu zaprimili ni u Centru za kriminalistička vještačenja pri MUP-u.

- To, međutim, ne znači da nećemo svojim kanalima ispitati je li spomenuta droga u optjecaju. Ono što smo saznali jest da se burundanga dobiva iz lokalne biljke datura ili burgmansija koja se kao vanjska ukrasna biljka pojavljuje čak i u našim krajevima. U praškastom obliku se lako miješa s pićem ili hranom, ili se može puhnuti izravno u žrtvu koja će tvar udahnuti. U SAD-u i Kanadi se najčešće koristi kao droga za silovanje - pojašnjava Lidija Vugrinec.

O pojavi novih opojnih tvari na tržištu tjedno ih, dodaje naša sugovornica, obavještava i Europski centar za nadzor droga, no zasad nema podataka o kemijskim svojstvima, učincima i raširenosti burundange na području EU-a. - Ono što je zapanjujuće jest da se ove godine na tržištu pojavilo čak 36 novih psihoaktivnih tvari, dok su lani, primjerice, bile 24. Riječ je, uglavnom, o sintetskim kanabinoidima koji nastaju tako što se već poznatim tvarima modificira kemijska struktura.

Listu tih novih psihoaktivnih supstancija proslijedit ćemo Ministarstvu zdravstva koje potom mora nađene ilegalne tvari definirati kao droge, a u cilju procesuiranja korisnika ili dilera - pojašnjava Lidija Vugrinec i dodaje kako ostavlja mogućnost da je spomenuta poruka koja kruži internetom tipičan hoax, odnosno poruka neistinitog sadržaja s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja. Hoax se, naime, šalje na što veći broj adresa i pritom ga primatelj prosljeđuje internetom uvjeren da time pomaže drugima.

- Kako, međutim, uvijek postoji mogućnost stvarne pojave i zlouporabe burundange u Europi i RH, već smo uputili upozorenje nadležnim institucijama - ističe naša sugovornica.

piše Linda Perić

Dr. Ključević: Djeluje kroz sluznicu

U Južnoj Americi kriminalci već desetljećima koriste burundangu (ulična verzija farmaceutskog pripravka skolopamin). Biljka ima sedativno djelovanje i može izazvati simptome delirija (dezorijentacija, gubitak pamćenja, halucinacije i stupor). Tako omamljena osoba lako može postati žrtvom kaznenog djela. Posebno otegotna okolnost pri otkrivanju počinitelja je činjenica da skolopamin blokira formiranje sjećanja tijekom utjecaja te tvari i zbog toga žrtva najčešće nije u mogućnosti prepoznati napadača.
Dr. Željko Ključević, psihijatar iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ističe kako je poznato da skolopaminski preparati mogu imati halucinogena svojstva. Sumnja u djelovanje skolopamina putem kože, no zato je, kaže, dokazano njegovo “prolaženje” kroz sluznicu, u prilog čemu govore i kapi za oči na bazi ove tvari.

Nijedna prijava

Kako doznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, niti jedan slučaj sličan ovome u e-mailu nije prijavljen. Navedena droga ne nalazi se na popisu opojnih droga Ministarstva zdravstva.
K.M.B."


Popular Posts