Ads 468x60px

Social Icons

.

Kako su nastale kobasice i otkud potječu


 povijest kobasica

Riječ kobasica dolazi od latinske riječi ‘salsus’ što znači ‘sol’ ili ‘prezervirati’. Prerada mesa započela je korištenjem soli za prezervaciju dijelova mesa koji se nisu mogli konzumirati svježi.

Unutarnji organi, krv, mast i ostaci mesa bi se nasolili i njima bi se punila očišćena crijeva životinja koja su imala karakterističan cilindričan oblik. Kobasice i salame su jedna od najstarijih vrsta hrane, bilo da ih se konzumiralo svježe ili sušene.

Konzumacija kobasica je bila zdravstveno sigurna jer su se štetne bakterije uklanjale načinima obrade (sušenje, dimljenje, kuhanje) i solju. Povijest kobasica započela je prije 3500 godina s Babiloncima, a ‘izum’ su preuzeli najprije Grci pa tako grčki pjesnik Homer u slavnoj ‘Odiseji’ spominje vrstu krvavice.

Kobasica kao grijeh

Rimljanima su za vladavine cara Nerona kobasice bile neizostavan dio raskalašene svečanosti u čast pastirskog boga Lupercula. S pojavom kršćanstva sablažnjive su igre bile ukinute, a i samo jedenje kobasica proglašeno je grijehom. No kobasice ipak nisu nestale s rimskih jelovnika jer se stanovništvo njima potajno opskrbljivalo uz pomoć krijumčara. Krijumčarene kobasice kolale su Rimom u tolikom broju da je zabrana uskoro i službeno ukinuta.

U srednjem su vijeku kobasice doživjele pravi procvat. Udruženja mesara diljem Europe smišljala su nove recepte pa je gotovo svaka pokrajina uskoro dobila svoju kobasicu, različitu od drugih po obliku, sastojcima, mirisu i drugim osobinama. Ljudi u različitim zemljama razvili su svoju vrstu kobasice. Npr. bolonjska kobasica potječe iz Bolonje na sjeveru Italije, a berliner kobasica potječe, pogađate, iz Berlina u Njemačkoj.

250 vrsta kobasica

Na različitost u vrstama kobasica utjecala je dostupnost raznih začina i klima pojedine zemlje. Primjerice, zemlje sjeverne Europe imaju hladniju klimu i tamo je bilo moguće čuvati kobasice bez frižidera tijekom zimskih mjeseci. Tijekom toplog dijela godine, kobasice bi sušili dimom kako bi ih prezevirali. Sušene kobasice su se pojavile u toplijoj klimi južne Europe.

Danas postoji preko 250 vrsta kobasica, a prema vrsti obrade, možemo ih podijeliti na:
  • trajne
  • polutrajne
  • obarene
Trajne kobasice se proizvode od mesa najbolje kategorije i podvrgavaju se sušenju, hladnom dimljenju i zrenju. Ovisno o vrsti punjenja, usitnjenosti mesa, dodacima i promjeru ovitka, razlikujemo salame (zimska, milanska, srijemska) i kulen.

Polutrajne kobasice se proizvode od mesa različitih kategorija i podvrgavaju se toplinskoj obradi. Primjer su šunkerica, mortadela, kranjska kobasica.

Primjer obarenih kobasica su hrenovke i parizer, a ove kobasice se toplinski obrađuju pečenjem, dimljenjem i kuhanjem. 

Izvor: Volim meso


Popular Posts