Zamamni miris kave ujutro budi i veliki broj ljudi će reći da im je bez tog napitka potpuno nemoguće započeti dan. Međutim, kad srknete tu prvu kavu, okus nikad nije toliko dobar kao miris. Znanstvenici s Univerziteta u Londonu pozabavili su se ovom temom, iako se ne može reći da su Englezi baš poznati po “dobroj” kavi.
Naime, gutanjem se aroma šalje u nos sa zadnje strane, iznutra, tako da se aktivira drugo čulo mirisa u mozgu koje je manje osjetljivo na okus pa zato on nikada ne može biti tako privlačan kao sam miris.
Iz istog razloga neki “smrdljivi” sirevi imaju iznenađujuće prijatan ukus, jer prolaze u nos s “krive strane”.
Stvar je zapravo u načinu na koji percipiramo okus. Unatoč raširenom vjerovanju, čovjek ima dva čula mirisa, jedno kad udišemo mirise iz okoline, a drugo kad zrak izlazi iz nas kroz nos. Čak osamdeset posto onoga što mislimo da je okus zapravo predstavlja miris koji se detektira pri izdisaju.
Jedine dvije arome koje se potpuno jednako interpretiraju bez obzira na način kojim ih detektiramo su čokolada i lavanda.
Više o zanimljivostima na "U prolazu"