Ads 468x60px

Social Icons

.

Sedam veličanstvenih prirodnih mjesta u SAD-u

Hooverova brana 


Brana je visoka 221.4 metra, a često se naziva i jednim od najboljih građevinskih postignuća dvadesetog stoljeća. Nalazi se na granici između Arizone i Nevade te “zaustavlja” rijeku Coloradu stvarajući na taj način umjetno jezero Mead. Gradnja je počela 1930. godine, a trajala je pet godina

  

 Devils Tower 



Vjerovatno jedna od najzanimljivih stjenovitih formacija visoka je 1 558 metara, a ujedno je i prvi američki nacionalni spomenik. Nalazi se u saveznoj državi Wyoning i nastala je stvrdnjavanjem magme na otvoru aktivnog vulkana


  

Washingtonov spomenik 



Obelisk visine 169 metara je podignut u čast prvog američkog predsjednika, Georgea Washingtona, a nalazi se u glavnom gradu SAD-a koji je i dobio ime po prvom predsjedniku. Gradnja spomenika je trajala 36 godina, a za javnost je otvoren 1888. godine. Godišnje ga vidi oko pola miliona posjetilaca.


Nacionalni park Yellowstone 


Prvi nacionalni park na svijetu, Yellowstone, osnovan je davne 1872. godine. Park se najvećim dijelom nalazi u saveznoj državi Wyoming, a dijelovi se prostiru u Idaho i Montanu, što je u totalu 8,983 kvadratnih kilometara. On je i pod zaštitom UNESCO-a, a godišnje ga posjeti preko tri miliona ljudi. 



Planina McKinley 




Najviši vrh sjevernoameričkog kontineta se nalazi u nacionalnom parku i rezervatu Denali, na Aljasci. Planina McKinley je visoka 6 194 metra, a park se prostire na preko 15 000 kilomatara.


Planina Rushmore 



Planina je veoma posjećena zahvaljujući neobičnoj atrakciji – u njoj su uklesane glave četiri američka predsjednika (s lijeva na desno): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Abraham Lincoln. Nalazi se u Južnoj Dakoti, u blizini grada Keystonea. Glave su “nastale” između 1927. i 1939. godine, zahvaljujući američkom vajaru danskog porijeka Gutzonu Borglumu i njegovom sinu Lincolnu Borglumu. Spomenik godišnje posjeti preko dva miliona ljudi. 

 Slapovi Niagare 


Najmoćniji vodopadi na sjevernoameričkom kontinentu se nalaze na granici između SAD-a i Kanade. Sastoje se od tri odvojena vodopada, a iako nisu najveći, oni su sa oko 170 000 kubnih metara vode u minuti svakako jedni od najmoćnijih na svijetu. Prekrasnu galeriju možete vidjeti ovdje.


Izvor: www.uprolazu.com


Popular Posts