Ads 468x60px

Social Icons

.

Nepoznate činjenice o poznatim izumima

Koji je najneobičniji izum sir Isaaca Newtona? Znate li čije su gajde? Zašto se na telefon javljamo sa "halo" i kada je nastao prvi touch-screen smartphone?


Rubikova kocka nije zamišljena kao igračka

Iako je široko rasprostranjeno mišljenje da je kocka služila Ernu Rubiku da svojim studentima bolje objasni 3D objekte, istina je zapravo nešto drugačija. Svrha Rubikove kocke bila je u razumijevanju strukturalnih problema, tj. pomagala je u shvaćanju kako pomjeriti određene dijelove cjeline, a da se cjelina ne raspadne. Sam Rubik nije niti shvatio da je stvorio igračku dok nije prvi put pomiješao boje i pokušao je nanovo složiti, piše BuzzFeed.

Pozdrav "halo" izmišljen je jer niko nije znao započeti telefonski razgovor

Telefon je izumio Alexandar Graham Bell, ali "hello" izum je njegovog rivala Thomasa Alve Edisona, koji je razvio telefonski sistem u SAD-u. Bell je inače ustrajao da je ispravan način javljanja na telefon pozdrav "Ahoy"!

Pušku na vodu izumio je nuklearni inženjer

Lonnie Johnson pušku na vodu je napravio od PVC cijevi i boce Coca-Cole. Proizvod je uzela firma Hasbro i uskoro na tržište izašla s jednom od najpoznatijih igračaka za djecu, koju je nazvala Super Soaker.

Pseća vrata izumio je sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton imao je mačke i navodno je na vratima svoje kuće napravio dva otvora, manji i veći, za mačku i njezine mačiće, iako su mačići jednostavno pratili majku kroz veći otvor. Ova je priča ipak osporavana, pa tako neki tvrde da Newton uopšte nije imao mačke.

Gajde su izumili Perzijanci, a ne Škoti

U početku je to vjerojatno bio prilično neugledan instrument sastavljen od cijevi napravljenih od trske, zabijenih u vreću od kozje kože. Kako se civilizacija širila s Bliskog istoka na Sredozemlje, tako su ljudi sa sobom donosili i muziku i instrumente, piše BuzzFeed.

Umjetno srce izumio je trbuhozborac

Paul Winchell je posudio glas brojnim animiranim likovima, među kojima su i Gargamel iz Štrumfova i Tigar iz Winnieja Pooha. Manje je poznato da je patentirao prototip umjetnog srca uz pomoć liječnika Henry J. Heimlicha, koji je, pak, slavan po Heimlichovom zahvatu.

Daj pet nije postojao prije 1977. godine

"Ruka mu je bila u zraku i u trenutku veselja ja sam posegnuo prema njegovoj ruci i pljesnuo" prepričao je bivši igrač bejzbola Dusty Baker historijski trenutak koji se desio na jednoj utakmici 2. Rujna 1977. godine.

Kukuruznim žitaricama protiv masturbacije

Amerikanac John Harvey Kellog 1898. po prvi puta je javnosti predstavio novu vrstu zdrave hrane koju je nazvao Corn Flakes. Kukuruzne žitarice od tada su preplavile svijet, a malo je poznato da su prvi put bile predstavljene kao sredstvo čiji je cilj bio suzbijanje seksualnog apetita.

I Graham krekeri za borbu protiv seksa

Baš kao i kod kukuruznih žitarica, i Graham krekeri nastali su kao "oružje" protiv seksualnog apetita. Prvi put predstavio ih je jedan prezbiterijanski svećenik.

Aparat za šećernu vunu izumio je stomatolog

Jedan od slatkiša u kojoj uživaju djeca te koja istovremeno uvelike pomaže stvaranju karijesa na zubima nastala je upravo zbog čovjeka čiji je posao bilo "spašavanje" zubiju. Upravo je zubar početkom 20. stoljeća izumio aparat za šećernu vunu.

Prvi bumerang pronađen je u Poljskoj!

Bumerang je tradicionalni suvenir, oružje, ali i simbol Australije, no arheolozi su u Poljskoj otkrili bumerang koji je star oko 30.000 godina, dok najstariji australski bumeranzi imaju ‘samo’ 10.000 godina.

Heroin kao lijek za prehladu

Poznata farmaceutska kompanija proslavila se širom svijeta nakon izuma Aspirina, no malo je poznato da je ta tvrtka izumila i heroin koji se predstavljao kao lijek za prehladu.

Piñata je izmišljena u Kini

Tokom svojih putovanja u Kinu Marko Polo otkrio je papirnate figure životinja koje su Kinezi ukrašavali i potom spaljivali kako bi imali sreće u narednoj godini.

"Moonwalk" nije izmislio Michael Jackson

Jedan od najpopularnijih plesnih pokreta, koji se gotovo u 99 posto slučajeva povezuje s umrlim kraljem popa Michaelom Jacksonom, prvi je otplesao Bill Bailey.

Teoriju Velikog praska prvi je predstavio svećenik

Katolički svećenik iz Belgije Georges Lemaitre tvorac je teorije da je cjelokupna materija prvenstveno bila koncentrirana na jednom mjestu nakon čega se proširila. To je ujedno teorija Velikog praska.

Plastelin je sredstvo za čišćenje tapeta

U namjeri da se obogati, izumitelj Joe McVicker napravio je plastelin kao sredstvo za čišćenje tapeta. No, ubrzo je otkrio da plastelin može poslužiti i kao igračka za djecu te je odlučio krenuti u tom smjeru.

Touch-screen smartphone izmišljen je još 1993.

Prvi touch-screen smartphone napravljen je u Americi, a uređaj koji se zvao ‘Simon’ izmislio je IBM 1993. godine. Radilo se o dlanovniku, mobitelu, pageru i faks uređaju u jednom.
Popular Posts